Beveiliging winterevenement ‘Nederlands IJsbeelden Festival’

'Dit soort samenwerkingen maken je evenement.’    Marc van Aalst

Het Nederlands IJsbeelden Festival is het grootste ijssculpturen festival van Europa. Dit winterfestival vindt tot en met 5 maart 2017 plaats in een 1.500 m² grote vrieshal aan de Arena Boulevard in Amsterdam Zuidoost. Meer dan 100 ijssculpturen zijn hier te bewonderen met als thema ‘Music Inspires’. 26 Betoverende werelden, opgebouwd met 275.000 kilo kraakhelder ijs en 275.000 kilo glinsterende sneeuw. Een indrukwekkend winter evenement dat een belangrijke (internationale) stempel drukt op de Nederlandse voorliefde voor sneeuw- en ijsvertier. Dat wij Nederlanders zo gek zijn op vermaak tijdens de koude wintermaanden is terug te zien in het aantal winterse festivals. Van schaatsbanen, kerstmarkten, Nieuwjaarsduiken tot aan bijvoorbeeld de Winterefteling; alles wordt grootser en meeslepender. Hierdoor speelt ook beveiliging tijdens winterevenementen een steeds groter rol. Het Nederlands IJsbeelden festival neemt dit uiterst serieus. ‘Veilig vertier voorop’, aldus Marc van Aalst, Algemeen directeur Nederlands IJsbeelden Festival!

 

Goed beslagen ten ijs
Het mag duidelijk zijn dat er veel komt kijken bij de organisatie van een winterevenement van dergelijke omvang en met dermate veel afhankelijkheden. Voor een optimale beveiliging van bezoekers, carvers (ijskunstenaars) en de sculpturen dien je als organisatie goed beslagen ten ijs te komen. Hekwerk speelt voor de beveiliging van dit winter muziekevenement een grote rol. Marc van Aalst, vertelt met veel passie zijn verhaal.

'Enkele jaren geleden hebben wij dit evenement overgenomen. Van oorsprong is dit initiatief door Chinezen in Eindhoven gestart. De link tussen Chinese kunstenaars en ijs ligt meer voor de hand dan je nu waarschijnlijk denkt. Koks in opleiding worden in China, als vast onderdeel van hun studie, onderricht op het maken van sculpturen. Om indruk te maken in de presentatie van gerechten en buffetten leren zij op vakkundige wijze wortels, suiker en zelfs ijs om te toveren tot indrukwekkende ornamenten. Vanuit die hoedanigheid zijn vele Chinezen ware artiesten op het gebied van ijskunst. Na de overname van dit festival hebben we het evenement uitgebreid en verhuisd naar Amsterdam. Dat gaf ons internationaal gezien meer mogelijkheden.’

Niet alleen nationaal, maar ook internationaal gezien worden de winterevenementen steeds indrukwekkender met als doel meer bezoekers te trekken. Om ook internationaal te kunnen concurreren spelen niet alleen beleving en het verrassingsaspect een grote rol, maar ook de locatie. Niet alleen vanwege bereikbaarheid voor bezoekers, maar ook vanuit logistiek en beveiligingsoogpunt. Hier dien je als organisatie rekening mee te houden.

In de afgelopen jaren is dit winterevenement uitgegroeid tot een festival van wereldformaat. De metselaars en kunstenaars komen, net als de reusachtige ijsblokken, veelal van over de landsgrenzen. De ijsblokken van 2,5 meter en met een gewicht van 2500 kilo worden onder speciaal toezicht in een fabriek in Zuid-Frankrijk geproduceerd. Al vanaf november dient de organisatie aan haar team en leveranciers de veilige ruimte te bieden om vakkundig, geconcentreerd en zonder afleiding hun inspiratie om te zetten in kunstzinnige objecten. ’Al vanaf dat prille begin is beveiliging van ons winterevenement met de inzet van professioneel hekwerk nodig om het terrein af te zetten,’ aldus Marc.

 

Veiligheid voorop
Marc vervolgt: ‘Zeker de maand voor de opening is het hectiek alom. Er komen experts uit Polen om de ijsblokken te stapelen en te stekken, ijsmetselaars uit Finland om er een naadloos geheel van te maken en ‘carvers’ uit de hele wereld om hun vakmanschap te tonen. Het team bestaat in deze piekperiode uit 42 specialisten. Tel daar de (internationale) toevoer van materialen, gereedschap en afzetting bij op en het is een drukte van jewelste. Juist dan is een professionele organisatie en een samenwerking met vakkundige leveranciers van groot belang.

Bij het Nederlands IJsbeelden Festival staat niet alleen creativiteit, maar ook veiligheid van toeleveranciers, medewerkers en bezoekers voorop. De organisatie heeft naast de ijsspecialisten ook analisten en calculators in dienst die gedetailleerde berekeningen maken. De afmetingen, hoogte en gewicht spelen een rol bij het maken van sculpturen die geen gevaar mogen vormen voor het publiek. Bij alles wat het team doet wordt veiligheid in acht genomen.

Allfence heeft gezorgd dat we direct vanaf de start probleemloos aan het werk konden. Met het hekwerk van Allfence zijn we ruim vier maanden gegarandeerd van een veilige werk- en expositieruimte. We hebben naar de organisatie van het hekwerk geen moment omkijken gehad. Een verademing in de hectiek van de dag.’ Als we Marc vragen naar de grootste uitdaging van dit jaar antwoordt hij: ‘Sneeuw op het dak van een vrieshal van 6000m2 is verre van ideaal. In iedere andere situatie schroef je de temperatuur in je hal wat op, dan smelt het vanzelf. Niet haalbaar in onze wereld. Wat hebben wij moeten zwoegen toen sneeuw langzaam het dak begon te verzwaren. Gelukkig is het, zoals meestal, met verstand, kracht en kunde van het team ijskoud weer op zijn pootjes terecht gekomen.’

 

Music Inspires
Net als bij ieder evenement speelt de totale beleving ook bij het Nederlands IJsbeelden Festival een grote rol. Bezoekers eisen ieder jaar meer spektakel. Ieder jaar zoekt de organisatie intensief naar het ultieme verrassingseffect. De sculpturen zelf zijn indrukwekkend, maar toch kunnen speciale effecten of thema’s de ijskunst nog intenser benadrukken. Jaarlijks start de organisatie met het bedenken van een thema. Dit wordt uitgewerkt naar kleine beeldjes, waarna bepaald kan worden of deze insteek aan de verwachtingen van het publiek kan voldoen. Dit jaar is het thema Music Inspires. Marc vertelt: ‘Muziek versterkt emotie, creativiteit en inspiratie. Muziek is samen met een indrukwekkende lichtshow in staat om de pracht van ijskunst te benadrukken. Het biedt wel enige uitdaging. Als een hal van -10 graden je uitgangspunt is, dan kan techniek weleens een ander licht op de zaak werpen. Denk aan ledschermen en beamers. Om een dergelijk spektakel neer te zetten, dan heb je bij dit festival niet alledaagse aspecten om rekening mee te houden. Een koude omgeving als deze is niet geheel standaard, dus het was even zoeken naar de juiste middelen en materialen.’

Deze winter kunnen bezoekers een ijskoude en onvergetelijke ontdekkingsreis door de geschiedenis van de muziek maken. Verschillende muziekstijlen, bekende artiesten, Rock ’n Roll, Weense Wals, Reggae, disco, Mozart of Justin Bieber... het komt allemaal langs tijdens de grootste editie ooit van het Nederlands IJsbeelden Festival. Ook krijgen de Nederlandse DJ’s een prominente plek binnen dit thema. Marc vertelt hierover: ’Als er één Nederlandse muziekstijl groot is geworden in het buitenland, dan is het wel dance. Van Martin Garrixx, AfroJack en Tiësto tot Fedde le Grand en Nicky Romero. We laten de bezoekers de muziekstijlen zo persoonlijk mogelijk beleven. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens dit festival plaatsnemen achter de DJ-desk van Armin van Buren, voor sommigen ijskoud de beste op het gebied van de Nederlandse dance.

 

Hekwerk; vaste hulp bij de dagelijkse uitvoering
Maar de beleving zou nooit van een dergelijk formaat kunnen zijn zonder het team en de leveranciers. Marc vertelt graag wat meer over de rol van hekwerk hierbij: ‘Vanaf november starten we op een open terrein, waar we continue te maken hebben met harde valwinden. Veel mensen realiseren zich niet dat professioneel hekwerk van levensbelang is. Van de in te zetten hekken wordt door ons veel verwacht: ze moeten tegen een stootje kunnen (denk aan stormen), buitenstaanders buiten de deur houden, garantie tegen omvallen bieden en een veilige werkomgeving voor personeel bieden. Daarnaast dienen dranghekken op piekdagen de toestroom in goede banen te leiden. Met het hekwerk van Allfence kunnen we snel een sluis creëren, voorzien van toegangspoorten. Op die manier garanderen we een goede doorstroom, voorkomen we irritaties en waarborgen we veiligheid voor personeel en publiek. En wat voor ons meespeelt is het prettige, persoonlijke contact dat we met Allfence hebben. Zo luisteren en regelen ze, nooit is iets teveel. Dit soort samenwerkingen maken je evenement.

 

Ben je enthousiast geraakt en wil je dit evenement dat in de TOP-5 van ‘Leukste winteruitje van Nederland’ staat bezoeken? Kijk dan op: www.ijssbeelden.nl en vergeet warme wanten, dikke sokken, een wollen muts en een fijne sjaal niet. Je zult ze nodig hebben wanneer je een bezoekje brengt aan het Nederlands IJsbeelden Festival. Ben er snel bij, want zondag 5 maart 2017 sluit het evenement haar deuren. We zijn nu al benieuwd naar het thema voor volgend jaar. Marc sluit af met een glimlach: ‘Dat blijft nog even geheim, maar we maken er zeker weer een veilig winterevenement van’.