Bouwhek accessoires; waarom en hoe?

Meer veiligheid en een grotere functionaliteit door het toepassen van bouwhek-accessoires.

Rond het gebruik van bouwhekken zijn een aantal tools leverbaar die een absolute meerwaarde vormen, maar vaak nauwelijks bekend zijn. De zogenaamde: ‘vergeten accessoires’, waarmee je kosten kunt besparen omdat ze de levensduur van de bouwhekken verlengen, de stabiliteit waarborgen, maar ook omdat ze diefstal en vandalisme tegengaan. Vraag bij het bestellen van je hekwerk altijd welk van de ‘vergeten hekwerk-accessoires’ jou een kostenbesparing opleveren.

 

1. Bouwhekbok voor verticaal vervoer
Het transport van bouwhekken gebeurt meestal horizontaal. Dat komt omdat wij denken dat het handiger is en beschadigingen aan het hekwerk voorkomt. Dat is een misvatting. Want het hekwerk gaat veel langer mee wanneer je het verticaal vervoert. Door een bouwhekhouder te gebruiken vindt het vervoer verticaal plaats, waardoor je beschadigingen en verlies van de hekken minimaliseert. De bouwhekhouder neemt relatief weinig ruimte in op de bouwplaats en is daarnaast ideaal om tijdelijk hekken in op te slaan  die even niet gebruikt worden.

 

2. High security klem
Door met high security klemmen de bouwhekken met elkaar te verbinden, heb je een veel betere controle over wie de bouwplaats betreedt. De klem kan alleen met een speciale sleutel worden gedemonteerd. De uitvoerder kan de uitgifte van de speciale sleutel beheren en beschikt op die manier over een gecontroleerde toegang van het terrein. Het monteren van een extra tweede klem biedt nog een grotere veiligheid tegen inbraak.

 

"Vraag bij het bestellen van je hekwerk altijd welk van de ‘vergeten hekwerk-accessoires’ jou een kostenbesparing opleveren."

3. Scharnierring
Met een scharnierring kun je van twee bouwhekken een toegangspoort maken. De metalen schildjes (zogenaamde maantjes) van de scharnierring zitten vast gelast aan de high security klem en worden zo gemonteerd, dat het hek kan draaien en veilig vastzit. Naast het feit dat de twee hekken een toegangspoort vormen, wordt schade aan het hek voorkomen, omdat de scharnierring voorkomt dat de kracht op de buis terecht komt en stuk gaat.

 

4. Bouwhekslot
Vaak wordt een kettingslot als afsluiting van de bouwhekken gebruikt. De hekken kunnen bij gebruik van een kettingslot echter uit elkaar getrokken worden, waardoor onbevoegden zich alsnog toegang kunnen verschaffen tot het bouwterrein. Een adequate oplossing hiervoor is het gebruik van een speciaal bouwhekslot. Deze zorgt ervoor dat de hekken niet uit elkaar getrokken kunnen worden en deze zorgt daarmee voor een degelijke terreinafsluiting. Het bouwhekslot is vandalismebestendig en overal toepasbaar.

 

5. Schoor
Een belangrijke tip is het gebruik van een schoorbuis. De schoor voorkomt niet alleen problemen die ontstaan bij harde wind, maar biedt ook weerstand tegen het omduwen van de hekken door vandalen. De schoorbuis wordt vastgezet in de grond door middel van een grondpin. Samen vormen ze een stevige fundering voor je hekwerklijn en voorkomen problemen bij harde wind of vandalisme. Wanneer aan het hek een bouwhekzeil of een reclamedoek wordt bevestigd, dan is het verstandig per hek een schoor te plaatsen. Wanneer het hekwerk vrij blijft van doeken of andere bekleding dan volstaat het om per drie hekken een schoor te plaatsen.

 

6.Schoorplaat
Wordt de schoor op een harde ondergrond, bijvoorbeeld op beton geplaatst, dan kun je een schoorplaat als bevestiging van de schoorbuis gebruiken. De schoorplaat is een metalen plaat waarover een schoor wordt geschoven, op de schoorplaat worden betonblokken geplaatst om de constructie te verzwaren en voldoende stabiliteit te krijgen.

 

7. Uittilbeveiliging
Dan hebben we nog de uittilbeveiliging. Dit is een haak die in combinatie met een klem ervoor zorgt dat het bouwhek niet uit het blok kan worden getild. Op die manier verhoog je de veiligheid rond de bouwplaats en geef je extra stabiliteit aan het bouwhek.

 

"Denk bij het bestellen van hekken dus ook altijd aan deze bouwhekwerk-accessoires."; Sabine Smit.