Duurzame samenwerking KiesZon

Duurzaam leven gaat vooral om bewustwording. 

De verwarming een tikje lager. Korter douchen. Duurzame verlichting en duurzame materialen in huis. Mensen zijn meer en meer bezig met duurzaam leven. Duurzaam leven gaat vooral om bewustwording. Nadenken over de dingen die je doet, maakt en gebruikt. Ook gek van duurzaamheid en alles wat daar bij komt kijken? Overweeg dan om groene energie op te wekken met zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn hot. En dat weet Huub van Boven als geen ander. Huub van Boven is opzichter/uitvoerder bij KiesZon, financier en ontwikkelaar van grootschalige, zakelijke zonnestroomprojecten en sinds december 2016 onderdeel van Greenchoice. Een energieleverancier die mensen helpt om energie te besparen door zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen.

'Allfence staat ook voor duurzaamheid, dit zie je onder meer terug in de werkwijze.'

 

Het streven van Greenchoice is om de komende periode in zonne-energie te investeren met het oog op duurzaamheid. Allfence staat ook voor duurzaamheid, dit zie je onder meer terug in de werkwijze. Zo wordt er gewerkt vanuit een energieneutraal kantoorpand waar 100% gebruik wordt gemaakt van windenergie. Ook wordt er 100% gerecycled plastic gebruikt voor de blokken, zijn de fabriekshallen voorzien van LED verlichting en de heftrucks voorzien van roetfilters. Daarnaast heeft Allfence de Lean & Green Mobility Award ontvangen. Lean & Green stimuleert bedrijven zoals Allfence om te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau. De neuzen staan dezelfde kant op.

Er is duidelijk een bom gebarsten. Vanuit alle hoeken krijgen we nu aanvragen voor zonnepanelen. Ook in de huursector is dit in opkomst, bijvoorbeeld bij een project in Amsterdam waar huurders 3 zonnepanelen krijgen om zelf groene energie op te wekken. Mijn verwachting is dat we deze stijgende lijn de komende 3 jaar zullen zien”.

 

Duurzame zonnepanelen

Greenchoice is in 2001 opgericht en stimuleert, zowel op particulier als zakelijk vlak, het gebruik van groene energie in Nederland door onder meer gebruik te maken van wind- en zonne-energie. Huub: “Op dit moment opereren wij alleen in Nederland en naar verwachting zal dit ook zo blijven. Onze werkwijze is redelijk eenvoudig. Een accountmanager gaat op bezoek bij een potentiële klant en samen worden de plannen doorlopen. Wij regelen de financiering, het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van de zonnepanelen. Ontzorgen, dat is wat wij doen”.


Het plaatsen van zonnepanelen gaat redelijk snel. Een project van zo’n 550 panelen neemt ongeveer 1 week in beslag. Het duurt een week of 4 om een project te realiseren van 2000 panelen. “Begin mei starten we met een nieuw en erg groot project van maar liefst 15.318 zonnepanelen in Eindhoven. Gezien het grote aantal panelen zullen we hier een week of 8 á 9 mee bezig zijn. Naar verwachting zijn we vlak voor de bouwvak klaar, zo vertelt Huub.

 

"Het is prettig om op één lijn te zitten met onze partner in hekwerk”.

 

 Plaatsen van duurzame zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is niet geheel zonder risico. Er wordt met elektriciteit gewerkt en vaak ook op grote hoogte. KiesZon heeft naast duurzaamheid veiligheid hoog in het vaandel staan en doet er dan ook alles aan om deze te waarborgen tijdens werkzaamheden.


“Wij werken al zeker 8 jaar samen met Allfence. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en delen dezelfde visie over duurzaamheid als KiesZon: zo werken zij vanuit een energieneutraal pand en maken ze 100% gebruik van windenergie. Daarnaast zijn de blokken volledig gemaakt van gerecycled plastic en nemen zij deel aan groene projecten zoals Greenstar. Het is prettig om op één lijn te zitten met onze partner in hekwerk”.


Huub vervolgt: “Nadat de hekken geplaatst zijn, keur ik deze. Ik kijk bijvoorbeeld of ze goed gemonteerd zijn en of ze stevig staan. Vervolgens maak ik foto’s en teken ik ze af. Pas nadat ik heb afgetekend gaan we aan de slag op het terrein”.

 

100% duurzaamheid

De voornaamste reden om te kiezen voor zonnepanelen, is volgens Huub om eigen energie groen te maken. “Door groene energie op te wekken met zonnepanelen zijn mensen niet afhankelijk van derden. Men krijg gegarandeerd 100% eigen groene stroom. Bij het zelf produceren van duurzame energie komt geen CO2 vrij, wat beter is voor het milieu. Ook hier past Allfence goed in ons straatje omdat zij op diverse manieren CO2 bewust werken en produceren. Over duurzaamheid gesproken!”.


Maar er zijn nog meer voordelen van zonnepanelen te noemen:
1. Geldbesparend
2. De waarde van het pand stijgt
3. Profiteren van belastingvoordeel
4. De energie van de zon is onuitputtelijk

 

Huub:Alles draait om duurzaamheid en dit door bewustwording."

 

Over het algemeen komen alle bedrijven in aanmerking voor SDE+ subsidie. Met deze subsidie profiteren bedrijven van duurzame energie zonder zelf te investeren. “Het komt zelden voor dat er geen subsidie wordt gegeven. Dan moet de bouwconstructie wel heel ingewikkeld zijn. Naar verwachting zien we de zonnepanelen trend zeker de komende 3 jaar nog doorzetten. Dat is ook niet vreemd; mensen vergelijken het rendement van zonnepanelen al snel met de rentes van de banken op dit moment. Met zonnepanelen kan zo’n 7 á 8 procent rendement behaald worden, de gemiddelde rente is nu 1 procent. Dan is de keuze snel gemaakt. Het heeft allemaal te maken met bewustwording”, aldus Huub.

 

Huub: “Alles draait om duurzaamheid en dit door bewustwording. Er wordt vaker en slimmer nagedacht over wat men doet en gebruikt. Het is natuurlijk niet voor niets dat de zonne-energie zo’n opmars heeft gemaakt de afgelopen jaren. En dat is goed, voor nu en voor later”.

 

Juist met het oog op nu en later deelt Allfence de visie van KiesZon als het gaat om duurzaamheid. Dit zie je niet alleen terug in de werkwijze maar ook in de kwaliteit van het hekwerk en poorten. Om de kwaliteit te waarborgen worden alle hekken en poorten verduurzaamd om ze te beschermen tegen onder andere weersinvloeden van buitenaf.