Gehoorschade belaagt vooral de bouw

Geluidsreductie van 17dB

Het wordt de ‘sluipmoordenaar’ van de bouw genoemd: gehoorschade die ontdekt wordt als het te laat is. Uit de jongste cijfers blijkt de ernst van het probleem: een op de vijf bouwvakkers hoort slecht, 13 procent is zelfs permanent doof als gevolg van lawaai op de bouwplaats. Daarom gaat de arbeidsinspectie extra controleren in de bouw.

De cijfers zijn vrijdag bekendgemaakt door Volandis. Dit kennis- en adviescentrum voor de bouw baseert zich daarbij op periodieke keuringen die bouwvakkers om de paar jaar – vrijwillig – ondergaan. Bij het Nederlandse Centrum voor Beroepsziekten heeft de bouw ook al de twijfelachtige eer een ‘koploper’ te zijn. In 2014 kwamen daar 2.490 meldingen van gehoorschade binnen, waarvan ruim 86 procent (2.147 meldingen) uit de bouw.

 

Gehoorschade is niet te genezen. Het kan gevaarlijke situaties geven op werk, omdat instructies of waarschuwingen niet of slechts deels worden gehoord. En behalve een grote kans op baanverlies, is er ook het gevaar van een sociaal isolement.

 

Komt geluid boven de 80 decibel dan moet een bedrijf gehoorbescherming beschikbaar stellen, boven de 85 decibel moeten die oordoppen ook op. Ter vergelijking: een normaal gesprek voeren levert 60 decibel aan geluid op.

 

 

Allfence Demphek 

Een bijzonder effectief middel om het geluid op uw bouw- en evenemententerrein te reduceren. Daarmee beperk je niet alleen overlast voor gasten, medewerkers en omwonenden. Het Demphek van Allfence is een hek dat is voorzien van een gewatteerd en geluidsabsorberend zeil dat gegarandeerd geluidsvolumes reduceert met gemiddeld 17dB. Hiermee reduceer je niet alleen geluid, je creëert ook kansen! Lees meer >>