Het inrichten van een bouwplaats is een vak apart. Al is je project tijdelijk, we praten toch al snel over minimaal één tot twee jaar dat hier dagelijks met man en macht gewerkt gaat worden. Om je bouwproject op tijd op te leveren, is het van belang dat de omstandigheden optimaal zijn. Voor de werknemers en leveranciers, maar ook voor de omgeving. Met een doordachte bouwplaatsinrichting creëer je een ideale bouwplaats.

Lees alles over een optimale bouwplaatsinrichting en maak kosteloos gebruik van praktische tools.

Wat is een bouwplaatsinrichting?

Bouwplaatsinrichting beslaat het inrichten van een functioneel en veilig bouwterrein. Op die manier wordt het bouwproject zo efficiënt mogelijk, met minimale stagnatie en frustratie, uitgevoerd.

Factoren

Het begint vaak met een braakliggend stuk grond, waar snel een klein ‘bouwdorp’ uit de grond gestampt moet worden, geheel voorzien van een eigen - tijdelijke - infrastructuur. Je dient hierbij rekening te houden met uiteenlopende factoren zoals het type bouwproject, de locatie en omgeving, het in te zetten materiaal, de te treffen (nuts)voorzieningen, wetgeving en uiteraard de veiligheid van het bouwterrein. Stuk voor stuk facetten die voor stagnatie kunnen zorgen.

Onderdelen van de bouwplaats

Ondanks dat iedere bouwplaats uniek is, prijken een aantal onderdelen steevast op iedere checklist. Denk aan hekwerk om hangjeugd buiten te houden, het aanleggen van riool, beveiliging van materieel en verlichting van het terrein. Maar ook toiletten en schaftwagens zijn onontbeerlijk voor het creëren van een goed werkklimaat. Net zoals liften en kranen onmisbaar zijn tijdens het dagelijkse werk. We hebben de meest praktische zaken voor je op een rij gezet.

Hekwerk

Je bent als bouwondernemer verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers, passanten en omwonenden. Je dient overlast en verkeershinder op en om de bouwplaats tot een minimum te beperken. Je weert pottenkijkers en je wilt je materiaal en materieel veilig stallen. Alleen bevoegden mogen het terrein betreden. Tegelijkertijd moet je terrein goed toegankelijk zijn voor medewerkers en leveranciers en je wilt dat je terrein netjes oogt. Met de juiste bouwhekken en toegangspoorten vang je alle vliegen in één klap.

Bouwhekkeuzeproces

Maar hoe kies je het juiste hekwerk en waar let je op? Allfence bouwadviseur Alexander van Amstel heeft een bouwhekkeuzeproces gedefinieerd. Deze helpt je om een weloverwogen keuze te maken. 

Aansluitingen elektra, water, gas en riool

Je wilt uiteraard de juiste voorzieningen - tijdig - aanvragen, zodat hierdoor geen vertraging optreedt. Denk aan elektra, water, riool, telefoon, internet etc. Dit kun je in eigen beheer aanvragen bij de nutsbedrijven of uitbesteden aan hiervoor ingerichte adviesbedrijven, waarmee Allfence je graag in contact brengt.

Verlichting

Verlichting is voor iedere bouwplaatsinrichting een must. Professionele verlichting leidt er enerzijds toe dat je s’nachts onbevoegden van je bouwplaats weert. Anderzijds zorgt het ervoor dat de fysieke werkplaats verlicht wordt. Je dient tijdelijke verlichting strategisch te plaatsen, zowel indirect als direct. Denk aan buitenverlichting, maar ook aan tijdelijke binnenverlichting zoals in schachten, verdiepingen etc. Kortom: put on the lights!

Beveiliging

Bouwplaatsbeveiliging werkt twee richtingen op: het optimaliseren van een veilig werkklimaat voor medewerkers en bezoekers én het minimaliseren van vandalisme en diefstal op je bouwterrein. De bouw vraagt tegenwoordig om een hogere veiligheid. Geef dit onderdeel daarom een hoge prioriteit bij de bouwplaatsinrichting. Maatregelen zijn eenvoudig te treffen dus geen enkel excuus meer om hier niet serieus mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische schuifpoort; deze verlaagt eenvoudig het risico op diefstal én is eenvoudig te plaatsen.

Bouwliften en bouwkranen

Met de juiste liften en kranen ben je in staat zware goederen en materialen op de plaats van bestemming te krijgen, ook op grote hoogte. Of het nu voor korte of lange termijn is, dit zware geschut is onmisbaar bij iedere bouwplaatsinrichting.

Toiletten en schaftwagens

Zorg goed voor je personeel en bezoekers door voldoende toiletten en schaftwagens te plaatsen. Een schaftwagen is een unieke plek, waar werklui samenkomen en na het harde werk even ontspannen. Schaftwagens zijn te krijgen met een toiletruimte, een berging, een keukenblok met een koelkast, zonwerende rolluiken, een extra kantoorruimte enzovoort. Hier lees je meer over schaftwagens op de bouwplaats, het belang en de verschillende uitvoeringen. https://allfence.nl/blog/all/schaftwagens-op-de-bouwplaats/

Veiligheid op de bouwplaats

Zowel door FNV bouw als de Arbo wordt veilig werken in de bouw als een urgent probleem beschouwd. Zo liet het aantal arbeidsongevallen op de bouwplaats in 2017 een groei zien van 22% ten aanzien van 2014. Het moet en kan echt beter, zo beloofden alle betrokken partijen. En niet alles blijkt te voorkomen, maar er zijn maatregelen te treffen om het aantal ongevallen te verminderen.

 1. Communicatie
  Als grote veroorzaker van ongevallen wordt een slechte communicatie aangemerkt, mede door de grote diversiteit aan nationaliteiten én voldoende toezicht om mensen tijdig aan te spreken.

 2. Persoonlijke bescherming
  Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden en persoonlijke beschermingsmiddelen, denk aan veilige kleding, schoeisel en hoofd- en gehoorbescherming. Zeker als je weet dat de bouw met name wordt belaagd door gehoorschade.

  Uit de jongste cijfers blijkt de ernst van het probleem: een op de vijf bouwvakkers hoort slecht, 13 procent is zelfs permanent doof als gevolg van lawaai op de bouwplaats. Daarom gaat de arbeidsinspectie extra controleren in de bouw. Lees meer…

  Wanneer het lawaai de 80 dB(A) overstijgt is dat schadelijk voor het gehoor en dient de werkgever oordoppen of oorkappen aan te bieden ter bescherming. Nog beter is het om de machine af te schermen met een Demphek. Dit geluidswerende doek reduceert het geluid met maar liefst 20 dB.

 3. Valgevaar, struikelen en uitglijden 
  Door te zorgen voor een overzichtelijk bouwplaatsinrichting én dat deze voortdurend netjes is opgeruimd, kun je struikel- en valpartijen beperken. Door het semi-permanent plaatsen van bouwhekken scherm je gevaarlijke zones af en beperk je struikel- en valgevaar.

 4. Inrichting en logistiek
  Een strategisch geplaatste toegangscontrole door middel van bijvoorbeeld een schuifhek houdt ongewenste bezoekers buiten de bouwplaats en geeft inzicht in wie zich op je bouwplaats bevinden. Het toepassen van een ‘slimme’ logistiek - het aanleveren van materialen just-in-time - zorgt dat vandalisme en diefstal worden verminderd. Dit stimuleert een veilige werkomgeving.

  BouwendNederland heeft een themadossier ingericht omtrent arbeidsomstandigheden en veiligheid dat te raadplegen is via: http://www.bouwendnederland.nl/themas/arbeidsomstandigheden-en-veiligheid

Aan welke eisen moet een bouwplaatsinrichting voldoen?

Je hebt te maken met wetgevingen en wettelijke eisen zoals de arbo-wetgeving, het bouwbesluit en het besluit omgevingsrecht. Je bouwplaatsinrichting moet tot in de puntjes geregeld zijn conform alle deze wetten en regels. De gemeente controleert of je je aan deze wetten en regels houdt. Het is dus zaak hieraan gehoor te geven.

Bouwregels en -wetten

Dat de bouwregelgeving uitgebreid is blijkt wel op hiervoor ingerichte pagina’s op de website van de rijksoverheid.

Hoe maak je een goede bouwplaatsinrichting?

Je bent beland bij het praktisch onderdeel van deze pagina. Je gaat aan de slag met je bouwplaatsinrichting en wij reiken je diverse handige hulpmiddelen aan.

Hekwerk zorgt dat je bouwinrichting staat als een huis

Hekwerk is het fundament voor iedere inrichting. Het is van belang grondig aan de slag te gaan om het juiste hekwerk te bepalen, te berekenen en tijdig te monteren.

Zelf hekwerk plannen

Het is geen rocket science om het juiste hekwerk en het aantal te bepalen, maar er zijn wel belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Maak gebruik van onderstaande cheatsheet om er zeker van te zijn dat u een gedetailleerde en goed sluitende berekening maakt.

Hulp nodig bij het plannen van je bouwplaatsirichting?

Download de bouwhekken spiekbrief (cheat sheet). Een handige tool voor iedere planner en inkoper!

Hekwerk kopen of huren

Tijdens je inrichting bepaal je wat voor hekwerk je nodig hebt, maar ook of je deze wilt kopen of huren. We geven graag een aantal tips om weloverwogen een keuze te maken.

Urgent hekwerk nodig

Er kan zich altijd een urgente situatie aandienen, waardoor je op het allerlaatste moment verlegen zit om hekken. En of dat dan om koop of huur gaat, op dat moment heb je graag een leverancier die flexibel meedenkt en ook de voorraadcapaciteiten en de logistieke mogelijkheden heeft om binnen enkele uren een oplossing te bieden. Dan wil je dat bij spoedgevallen hekwerk de volgende dag geleverd wordt. Allfence speelt dat keer op keer voor haar opdrachtgevers klaar.

How to’s

Onze vakkundige monteurs en adviseurs hebben samen een aantal how to video’s gemaakt die helpen bij het juist plaatsen van hekwerk.

Bouwplaatsinrichting voorbeelden

Om het wiel niet opnieuw uit te vinden geven we graag een aantal (praktijk) voorbeelden die tot de verbeelding spreken en die zeker inspireren voor je eigen bouwplaatsinrichting.

Veilige bouwterreinen van Shell tankstations

Tijdens de arbeidsintensieve renovaties van diverse Shell brandstoftanks speelt hekwerk een belangrijke rol bij de veiligheid op- en rondom de tankstations.


“Blijven de Shell voorzieningen open dan dienen we extra maatregelen te treffen om veiligheid te garanderen. Hekwerk helpt ons hierbij”, aldus Cees Pals.

Lees hier de gehele case

Drachten beter bereikbaar

Heijmans zorgt dat Drachten beter bereikbaar is door de Drachtsterweg aan te pakken. Een gigantisch project, dat als case online terug te vinden is.

Lees hier de gehele case

Hekwerk op de bouwplaats

Je hebt veel ballen hoog te houden:

 • Je dient te voldoen aan allerlei voorschriften en wetgevingen.
 • Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers, bezoekers en omwonenden.
 • Je dient overlast en verkeershinder op en om de bouwplaats tot een minimum te beperken.
 • Je weert pottenkijkers.
 • Je wilt je materiaal en materieel veilig stallen.
 • Je wilt dat het terrein goed toegankelijk is voor medewerkers en leveranciers.
 • Je zorgt ervoor dat alle stromen soepel verlopen en het terrein netjes oogt.

Met het aanbrengen van de juiste bouwhekken en toegangspoorten houd je alle ballen probleemloos in de lucht en zorg je voor:

 • Veiligheid voor je medewerkers, leveranciers en omwonenden
 • Beperking van overlast en verkeershinder
 • Weren van pottenkijkers en onbevoegden
 • Veilig stallen van materiaal en materieel
 • Goede toegankelijkheid voor medewerkers en leveranciers
 • Een opgeruimde bouwplaats

Bouwhek producten

Bekijk hier ons uitgebreide aanbod bouwhekken en accessoires.
Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar standaard zijn de volgende hekken steevast op nagenoeg iedere bouwplaats te vinden:

 

Welke hekken heb jij nodig?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat er een aantal soorten hekken is dat voor zowat iedere bouwplaatsinrichting gebruikt wordt. Maar er is meer. Voor echt iedere afzetting, bewegwijzering of afscherming is een ander type hekwerk beschikbaar. Dit is geheel afhankelijk van de situatie en je wensen daarbij. Zo kennen we bij Allfence zo’n 12 verschillende soorten hekwerk om je afzetting te realiseren.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, vraag je dan af waar je het hekwerk voor gaat gebruiken. Ter beveiliging of afbakening of als afzetting van een bouwlocatie? En dan rijst logischerwijs ook de vraag: ga ik kopen of huren?

Vragen over het inrichten van je bouwplaats?

Stel ze aan onze ervaren bouw adviseurs.

Bouwhek huren of kopen

Om de keuze tussen hekwerk huren of hekwerk kopen wat makkelijker te maken, kun je kijken naar de eigenschappen van hekwerk die jij belangrijk vind zoals de prijs, flexibiliteit, levensduur of onderhoud.
Vaak wordt er gedacht dat hekwerk huren duurder is dan hekwerk kopen. Maar is dat wel zo? Alvorens hier antwoord op te geven raden wij aan drie relevante aspecten te bekijken die van belang zijn voor een afweging:

Prijs
Om de juiste keuze te maken tussen het kopen van hekwerk of het huren ervan kun je uiteraard een prijsafweging maken. Let op dat een gemiddeld bouwhek van goede kwaliteit drie tot vijf jaar meegaat. Zorg dat je appels met appels vergelijkt als het gaat om prijzen en kwaliteit.

Duur project
De duur van je bouwproject is van belang bij je afweging. Heb je het hekwerk nodig om een korte periode te overbruggen dan ligt huren voor de hand. Is het voor langere tijd en heb je voor aansluitende projecten hekwerk nodig? Dan kan koop uitkomst bieden.

Levensduur
Ga je zuinig om met spullen, dan is het kopen van hekwerk interessanter dan het huren van hekwerk. Zeker als je kiest voor hekwerk van een goede kwaliteit met een corrosiewerende zinklaag. Dat is niet alleen minder milieubelastend, het zorgt er ook voor dat je lang plezier hebt.

Weetje: huur-koopregel
Over het algemeen is het omslagpunt bij een bouwproject 2,5 jaar. Dit betekent dat na 2,5 jaar het huren van hekwerk duurder is dan wanneer je het zou kopen. Ben je dus op zoek naar hekwerk dat je 1,5 jaar wilt gebruiken? Dan is hekwerk huren de beste oplossing. Heb je hekwerk nodig voor 3 á 4 jaar? Dan kun je hekwerk het beste kopen.

Toegang en poorten

Ze zijn de poortwachters van je bouwplaats en dus onmisbaar bij je bouwplaatsinrichting: toegangspoorten en -hekken. Zowel in schuif- als draaivariant zorgen zij ervoor dat de entree van je bouwplaats onbevoegden weert. Hoe creëer je een obstakelvrije en inbraakwerende entree die past bij jouw bouwplaats? Daarvoor is het belangrijk de voor- en nadelen van een schuifpoort, schuifhek of een draaipoort goed inzichtelijk te hebben. 

 

Accessoires

Ze worden ook wel eens de ‘vergeten’ accessoires genoemd: kleine extra’s die ervoor zorgen dat je hekken langer meegaan. Ze zorgen dat je hekwerk stabieler is en beperken vandalisme en diefstal. Er zijn diverse bouwhek accessoires die je een kostenbesparing opleveren.

Bouwhekbok voor verticaal vervoer
Hekwerk gaat langer mee als je het verticaal vervoert. Gebruik je een bouwhekhouder dan beperk je beschadiging en verlies van je hekwerk.

High security klem
Verbind je bouwhekken met elkaar door middel van high security klemmen - die met een speciale sleutel worden gedemonteerd -, , dan heb je een beter zicht op wie je bouwterrein binnengaat.

Scharnierring
Deze zit vast aan de high security klemmen, zodat je met een scharnierring van twee bouwhekken eenvoudig een toegangspoort maakt. Het hek kan draaien en zit stevig vast.
Maak hier kennis met meer interessante accessoires 

Transport en logistiek
Heb je hekwerk besteld, dan is het van belang om bij het laden en lossen hiervan veiligheid voorop te stellen. Om veilig te laden en te lossen zijn veiligheidsregels opgesteld. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties op of rondom je bouwplaats tijdens het laden en lossen.

Zo is het van belang rekening te houden met het gewicht en het volume van de hekken. Deze lading dient goed geborgd te zijn. Maar denk ook aan het besturen van een vorkheftruck; dit vergt enige ervaring en kennis. Het in acht nemen van de veiligheidsregels zorgt ervoor dat er geen ongelukken gebeuren.

16 life saving rules
De ‘16 life saving rules’ zijn opgesteld om (dodelijke) ongevallen te voorkomen. Ook Allfence hanteert deze regels. Hierin staat onder meer vermeld:

 • Hoe de veiligheid van (onder)aannemers te waarborgen
 • Hoe de machines veiliggesteld worden
 • Hoe de verkeersveiligheid op de bouwlocatie geregeld kan worden
 • Hoe veilig om te gaan met vorkheftrucks
 • Hoe om te gaan met mobiele telefoons, hijswerkzaamheden en werken op hoogte.

All-in servicecontainer
Om eenvoudig het transport van een grote hoeveelheid hekwerk te regelen is een all-in servicecontainer een echte aanrader. Het is een universeel transportsysteem, waarmee je een terrein van meer dan 100 meter hekwerk voorziet. Zowel het hekwerk als de blokken en klemmen zijn veilig en snel te verdelen over de bouwlocatie.

Je vervoert deze container zowel in de breedte als in de lengte en tijdens opslag zijn de containers veilig op elkaar te stapelen.

Bekijk hier de all-in servicecontainer in de praktijk

Advies van de expert

En dan zijn er van die momenten dat je snel een hulpzijn wilt inzetten. Om antwoord te krijgen op een vraag of om mee te denken over de bouwplaatsinrichting en het type hekwerk dat voor jouw terrein geschikt is. Laten wij daar nou net op ingericht zijn. Met ons team aan experts zorgen wij ervoor dat er altijd iemand beschikbaar is voor jouw specifieke vraag of behoefte. Jou verder helpen, daar zijn wij op ingericht!

Vragen over het inrichten van je bouwplaats?

Stel ze aan onze ervaren bouw adviseurs.